Muhi Község Hivatalos Honlapja

www.muhi.hupont.hu

A település bemutatása

Muhi lakossága 566 fő. A község Miskolctól 21 km-re délkeletre. A Sajó jobb partján fekszik. A vasút a községtől nyugatra húzódik, a legközelebbi állomás Nyékládházán vagy Hejőkeresztúrban van. A Sajón kedvező vízállásnál Köröm felé kompon lehet átkelni. A község határában torkollik a Hernád folyó a Sajóba. Az M3-as autópálya, a 3-as, a 35-ös és a 37-es út felől is jól megközelíthető a település.

A régészeti leletek tanúsága szerint a kőkortól a szkítákig a terület folyamatosan lakott volt. A XIII. században Mohi vagy Muhi mezőváros és Poga falu állt ezen a helyen. 1241-ben IV. Béla seregei a község határában szenvedtek súlyos vereséget Batu kán mongol hadaitól. A megsemmisítő vereség védtelenül kiszolgáltatott helyzetbe hozta a városok és községek százait a pusztító tatár hordákkal szemben. A muhi csata hosszú időre visszavetette az országot korai feudális fejlődésében. A tatár harcokban a település is megsemmisült, de a XIV. századra újjáéledt. A török hódoltság idején többször érték támadások, végül Eger eleste és a mezőkeresztesi vesztett csata pecsételte meg sorsát. A hajdani mezőváros helyét a XVII. század elejétől már csak Muhi pusztaként említették. Poga falu a XVIII. században újratelepült, és nevét 1928-ban Muhira változtatták. A  település lakói részben mezőgazdaságból, részben a folyók adta lehetőségekből és átkelőhely lévén a kereskedelemből élnek. A faluban megtermelt zöldség, gyümölcs számára Miskolc és Tiszaújváros jó felvevő piacnak bizonyult.  Később a közeli kavicsbányák és Miskolci nagyüzemek is sok embernek biztosítottak megélhetést. Közelebbi munkalehetőséget jelentett az ötvenes években meginduló tiszaszederkényi építkezés és az üzemelő Tiszai Vegyi Kombinát.

 A település kulturális adottságai

 Oktatás

A településen óvoda és általános iskola  működik, mint tagintézmény.

Közművelődés

A településen művelődési ház működik, Internet a Teleházban van. Rendezvényeik: Minden év áprilisában a tatárjárásra emlékezik a lakosság (2 napos), a  nemzeti ünnepeket megtartják, emellett  majálist, Falunapot, Farsangot, Mikulás és Fenyőünnepséget szervez az önkormányzat.

Közgyűjtemények

  • nyilvános könyvtári ellátás

A gyermekjóléti szolgálattal egy épületben, de külön helyiségben helyezték el a kb. 3000 kötetet tartalmazó gyűjteményt. Itt működik a Teleház is, mely négy számítógéppel és nyomtatókkal áll a lakosság rendelkezésére.

  • múzeumok, tájházak

A településen nincs.

 Média

A településen nincs.

 Civil szervezetek

Borsod Pipa klub, Mosolygó Szemek Alapítvány, Muhi Közhasznú Sport Egyesület, Önkéntes Tűzoltó Egyesület Ónod-Muhi.

 Természeti, épített kulturális örökségi értékek

A Muhi csata emlékdombja.

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 4
Tegnapi: 10
Heti: 44
Havi: 276
Össz.: 36 539

Látogatottság növelés
Oldal: Muhi
Muhi Község Hivatalos Honlapja - © 2008 - 2020 - muhi.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »